A Magyar Bankszövetség és a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) kiemelkedően sikeresnek értékelte az együttműködését 2017. június 6-i éves munkacsoport ülésén. Három év alatt 800 millió forint bankgarancia indokolatlan lehívását akadályozta meg a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv.

A TSZSZ négy éve jött létre, és célja nem csak az építőipari lánctartozások felszámolása, hanem a kivitelezői bankgaranciák visszaélésszerű lehívásának megakadályozása is. A garancia kedvezményezettje sok esetben indokolatlanul kérte a bankgarancia lehívását, amelyet a banknak mérlegelési jog nélkül kellett teljesítenie, majd a kivitelezőn behajtania. Ez a probléma súlyosan érintette az építőipari vállalkozók likviditását, és szélsőséges esetben kivitelező cégek felszámolásához is vezethetett. 

A törvény adta lehetőségek jobb megismerése céljából határozták el az érintett szervezetek, hogy útmutatót készítenek az építési piac szereplői számára. A Magyar Bankszövetség és a TSZSZ az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével együttműködve egy éve állította össze az Eljárásrendi Útmutatót, amely eddig 3000 példányban jutott el a cégekhez. Az első év eredményeit értékelve az együttműködő szervezetek megállapították, hogy a törvény és a kiadvány elérte a célját: a kivitelezők élnek a lehetőséggel, és a kérdéses bankgarancia lehívások esetén a TSZSZ-hez fordulnak, az elkészült szakvélemény pedig 80%-ban nekik ad igazat. Így eddig összesen 800 millió forint bankgarancia indokolatlan lehívását akadályozták meg.

Az ÉVOSZ tagvállalatainak visszajelzése alapján a TSZSZ és a kereskedelmi bankok együttműködése nyomán a bankgaranciák jogtalan lehívása jelentősen csökkent.