Sikeres szakmai egyeztetés zajlik az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozata és a szabályozásért felelős Miniszterelnökség között a beépített oltó berendezések forgalomba hozatali rendjének szabályozására.

A múlt év végén egy jogszabályi változás következményeként megszűnt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak a beépített oltóberendezések forgalomba hozatali engedélyezésére vonatkozó jogosultsága. A jogszabályváltozás eltérő értelmezéséből eredő nézetkülönbségek miatt a beépített oltóberendezések egy része 2019. január 1-jétől elvesztette forgalomba hozatali engedélyét, ezzel bizonytalanságot teremtve a piacon. Ez igen hátrányosan érintette a berendezések gyártóit, a gyártók magyarországi képviselőit, az érintett tervezőket, kivitelezőket és beruházókat egyaránt.

Az ÉVOSZ elmúlt év őszén megalakult Tűzvédelmi Tagozata a helyzet elemzését követően társszervezetekkel közös javaslatot tett.

A javaslat lényege, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi bevált berendezéseket forgalomba hozható engedélyezési és ellenőrzési feladatkörét indokolt visszaállítani.