Sajtóközlemény - Építőipari piaci helyzetértékelés és 2021. évi várakozások

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tagszervezeteit és az építőipar további jelentősebb szereplőit, 400 céget megkeresve felmérte, hogy 2020. évben milyen változásokat hoztak a piaci körülmények - elsősorban a COVID-19 világjárvány -, illetve a cégek milyen várakozásokkal tekintenek a 2021. évre.

Tovább...

Az ÉVOSZ és az IFK közös OTSZ módosítási javaslata

 

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Ingatlan Fejlesztő Kerekasztal Egyesület (IFK) közös módosítási javaslatot készített a tűzvédelmi követelményrendszer módosítására az ipari-, logisztikai szektor versenyképességének növelése érdekében.

Az OTSZ módosítási javaslatát az IFK keretein belül a logisztika – ipar szakcsoport tűzvédelmi munka csoportja készítette az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozata és külső szakértők bevonásával.

A javaslat, illetve a mellékletek az alábbi linkekre kattintva olvashatók:

OTSZ módosítási javaslat

Mintacsarnokhoz készített tűzvédelmi műszaki leírás,

Mintacsarnokhoz készített tűzvédelmi műszaki leírás a MÓDOSÍTOTT előírásoknak megfelelően,

Hasonlítás

GROUND FLOOR v6,

OFFICE AREA - 1st FLOOR v6,

OFFICE AREA - 2nd FLOOR v6

Metszetek-1,

 

Spakli'21 - Tram-train

Az ÉVOSZ Média Tagozatának a közreműködésével 2021-ben elindított SPAKLI’21 podcast negyedik száma elkészült.

A podcast témája a sokak számára érdeklődéssel kísért Tram-train építése.

A beszélgetésben résztvevők:

Keszthelyi Tibor – a FŐMTERV Zrt. elnök-vezérigazgatója
Nyul Zoltán - a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese
Rácz Attila -  a STRABAG Vasútépítő Kft. ügyvezetője

A podcast az alábbi linkről elérhető számítógépről, illetve mobiltelefonról:  https://soundcloud.com/spakli21/spakli21-tram-train

Egyre közelebb van, hogy átadják Magyarország első tram-train vonalát, mely Szegedet Hódmezővásárhellyel fogja összekötni. A beruházás főszereplőivel beszélgettünk. Beruházói oldalról Nyul Zoltán Úr
soundcloud.com

Ahhoz, hogy autóban is kényelmesen hallgathassa a beszélgetéseket, javasoljuk, hogy töltse le az ingyenesen elérhető SoundCloud applikációt, mely az App Store, illetve a Google Play felületeken egyaránt megtalálható. Javasoljuk, hogy kövesse csatornánkat, így mindig értesítést kaphat az új adásokról.

Kellemes hallgatást kívánunk hozzá! 

Fókuszban a fenntartható közbeszerzések - online konferencia

A Közbeszerzési Hatóság  2021. április 15-én „Fókuszban a fenntartható közbeszerzések” címmel online konferenciát tart. A rendezvényen való részvétel térítésmentes, a konferencia a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók kötelező közbeszerzési szakmai képzésének részeként kerül megrendezésre.

Tisztelettel felhívom az érdeklődők figyelmét, hogy a faksz tanulmányi pontok megszerzésének feltétele a konferencia teljes időtartama alatti online jelenlét, amelynek teljesültét folyamatosan ellenőrizni fogjuk.  Ennek keretében öt alkalommal teszünk fel olyan kérdést, amelyre történő válaszadással Önök jelenlétüket igazolni tudják. A tanulmányi pontok megszerzéshez négy, az informatikai rendszer által névhez kötötten naplózott válaszadás szükséges.

További információk és a regisztrációs lehetőség a Hatóság honlapján az alábbi linken keresztül érhető el: https://www.kozbeszerzes.hu/2021/4/fokuszban-fenntarthato-kozbeszerzesek-cimu-konferencia.

Amennyiben további kérdésük merülne fel, kérem forduljanak bizalommal kollégáimhoz a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

2021. évi minimális építőipari rezsióradíj ajánlás

Az ÉVOSZ elkészítette a 2021. évre ajánlott minimális építőipari rezsióradíj számítását 

A több mint 20 tételből álló költségféleségeket számba vevő számítás a 2020. évi minimális értékeket veszi alapul.  

A 2021. évre ajánlott, ITM rendeletben (17/2020.VI.12.) megjelent rezsióradíj – általános forgalmi adó nélküli – legkisebb összege 4.165 Ft-ról 4.530 Ft-ra emelkedhet az ÉVOSZ megalapozott számításai szerint, mely 8,8 %-os növekedést mutat, összegszerűen pedig 365 Ft az emelkedés. 

A 2021. évi minimális építőipari rezsióradíj változását az elvárt garantált bérminimum 4 %-os emelkedése mellett a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés, valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségnövekedése okozta. Ezen túlmenően a csoportos személyszállítás költségei jelentősen hozzájárultak a minimális építőipari rezsióradíj 2021. évi fajlagos összegének emelkedéséhez.  

Az elvárt garantált bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség, melynek foglalkoztatói járulékát a szociális hozzájárulási adó mértékének múlt évi csökkentése mérsékelte. Az építőipari vállalkozások mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami elsősorban a személyszállítás költségének növekedését jelenti. 

A szakképzetlen munkaerő arányának jelentősebb növekedése vált szükségessé az utóbbi években, ez pedig indokolttá teszi a mérnöki helyi munkavezetés fokozását, ami kihatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.