Ausztria gazdasági struktúrájának bemutatása

Ausztria gazdasági struktúrája jelentősen eltér a magyar gazdaság felépítésétől. Ezt fontos megértenünk ahhoz, ha az osztrák gazdasági sikerek és a stabilitás okát keressük. A kis- és középvállalatok uralják az osztrák gazdasági struktúráját. A kkv-k által termelt hozzáadott érték és a szektorban dolgozók száma évről évre növekszik.

Ausztria gazdasági mutatói az elmúlt évtizedben

Ausztria - már egyébként is magas pozícióból indulva – a 2008-as válságot szinte meg sem érezve, az elmúlt évtizedben is komoly gazdasági eredményeket produkált. Az éves növekedés átlagosan 1,5-2%-os növekedés volt, így az évtized végére az egy főre eső GDP átlépte az 50 ezer USD-t! (Összehasonlításképpen: ugyanez az adat Magyarországon ennek a harmada…) Az infláció átlagosan 2% volt, míg az átlagos munkanélküliségi ráta 5% körül mozgott ebben az évtizedben.

FŐBB IPARÁGAK AUSZTRIÁBAN

 • Gép- és acélszerkezet gyártás
 • Vegyipar és autóipar
 • Elektromos- és elektronikai ipar
 • Élelmiszer és luxus élelmiszeripar
 • Fa- és papíripar
Ausztria az előzőek alapján túlnyomórészt ipari ország. A hűvös és csapadékos hegységek, főként az Alpok magasabban fekvő területeit pedig az erdőgazdálkodás, a havasi pásztorkodás és természetesen a turizmus hasznosítja, míg a védett völgyekben a mezőgazdaság és a könnyűipar honosodott meg.

Vizsgáljuk meg, a gazdaság egyes területeinek helyzetét!

 

Ipar
Ausztria egyes ásványkincsekben rendkívül gazdag ország. Az Alpokban világ egyik legnagyobb volfrám lelőhelyével, a legnagyobb földalatti magnezit bányászattal, a Bécsi-medencében Európa legmélyebb földgázfúrásával, illetve Közép-Európa legnagyobb kőolajtelepével büszkélkedhet.

Feldolgozóipar: Az ipar elsősorban a tartományok fővárosai köré és a fontos közlekedési útvonalak mentére koncentrálódott. Jelentős a vas- és acélipar, a gépgyártás, a vegyipar, az élelmiszeripar és a fa-, illetve papíripar.
Az osztrák cégek, vállalatok magyar vezetői meglátták a lehetőségeket, hogy terjeszkedjenek Ausztriába és az ipar számtalan területén sikeresen gyártanak, szolgáltatnak szerte az országban.

Kereskedelem
Exporttermékek: műszaki felszerelések, gépjármű alkatrészek, papír és papíráru, fémek, vas és acéláruk, textil, élelmiszer.
Importtermékek: műszaki berendezések, számítógépek, nyersolaj és olajtermékek, műtrágya, élelmiszer.
Ausztria legfőbb külkereskedelmi partnere Németország. Emellett Olaszország, Svájc és az USA számít jelentős export-import partnernek.
Szerencsére, egyre több magyar tulajdonú cég, vállalat exportál minőségi terméket, szolgáltatást Ausztriába és ezen keresztül Nyugat-Európába.

Mezőgazdaság
Sokoldalú és önálló mezőgazdaság, valamint fejlett étkezési kultúra jellemzi Ausztriát. A mezőgazdaság belterjes, 90%-ban önellátó, a lakosság kis részét foglalkoztatja.
Földterület megoszlása a művelési ágak arányában: erdő 39,5%, egyéb 15,6%, legelő 25%, szántó 18,7%, kert 1,2%.
Legjelentősebb termesztett növények: árpa, kukorica, burgonya, cukorrépa, búza, rozs, zab, alma, körte, szilva, cseresznye, ribizli.
Az erdőgazdálkodás, fakitermelés fontos szerepet játszik az ország gazdasági életében.
Legjelentősebb tenyésztett állatok: sertés, baromfi, szarvasmarha, juh.
 
Idegenforgalom
A turizmus nagyon nagy gazdasági szerepet játszik Ausztriában. 2018-ban több, mint 30 millió külföldi vendég látogatta meg az országot, ami több mint 110 millió vendégéjszakás tartózkodást jelent. A legtöbb látogató Németországból, Hollandiából, Svájcból, az Egyesült Királyságból és Csehországból érkezik az országba. Az ország kulturális színvonala, fejlett infrastruktúrája az idegenforgalom alapja.
Műemlékei, természeti szépségei, gyógyfürdői és síterületei egyaránt vonzzák a kirándulókat. Mindezek évről-évre biztosítják az idegenforgalomból származó magas bevételt. Ausztria az idegenforgalmi bevételeit tekintve a világelsők között van. Az egész országban jelentős az idegenforgalom, a legfontosabb célterületek: Tirol, Salzburg és Bécs.
Ausztria mindig is a magyar turisták kedvelt célpontja volt. A nagyvárosok kultúrája, nyüzsgése, a csodás kisvárosok, az egészséges természet, a télen-nyáron kihívást, kalandot jelentő hegyek egész évben vonzzák a látogatókat, kirándulókat és turistákat. A magyarok által leginkább kedvelt tartományok: Stájerország és Karintia
Már számos sikeres magyar vállalkozó üzemeltet a szállodaipar, vendéglátás területén több egységet. Ennek az egyik oka, a gyönyörű tájakon kívül, a kiszámítható gazdasági környezet.

Energiagazdálkodás
1978-ban az osztrák parlament megtiltotta a nukleáris energia használatát, így Ausztria elektromosságának jelentős részét a vízierőművek állítják elő. A szél, nap és a biomassza erőművek együttes használatának köszönhetően így az ország energia szükségletének jelentős része a megújuló erőforrásokból származik. Több ezer szélerőmű üzemel az országban, amely közel egymillió háztartás ellátását biztosítja. A tartományok közül Burgenland a saját áramigényét teljes mértékben szélerőművekből származó energiából tudja fedezni.
Április közepén hivatalosan is bezárta az ország utolsó még működő szénerőművét. Ezzel Belgium után a második EU-s országgá vált, akik áramtermelésében teljesen a szénenergiától mentesek. Az energetikáért felelős miniszter bejelentette, hogy 2030-ra száz százalékban zöld forrásokból fogják biztosítani az ország energiafogyasztását.
Az export lehet egy komoly cél a magyar vállalatoknak Ausztriában!

TARTOMÁNYONKÉNT a KIEMELKEDŐ gazdasági területek

 • Stájerország: Gépjárművek, vas- és acélipar, feldolgozóipar
 • Felső-Ausztria: Vas-, acél-, vegyipar és gépipar
 • Salzburg: Elektromos, fa- és papíripar, régiókon átnyúló szolgáltatások
 • Vorarlberg: Textil, ruházat
 • Karintia: Fa- és papíripar
 • Tirol: Üvegipar, faipar
 • Burgenland: Mezőgazdaság
 • Bécs: Pénzügyi szolgáltatások

2020. április 28.