Az ÉVOSZ és az IFK közös OTSZ módosítási javaslata

 

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Ingatlan Fejlesztő Kerekasztal Egyesület (IFK) közös módosítási javaslatot készített a tűzvédelmi követelményrendszer módosítására az ipari-, logisztikai szektor versenyképességének növelése érdekében.

Az OTSZ módosítási javaslatát az IFK keretein belül a logisztika – ipar szakcsoport tűzvédelmi munka csoportja készítette az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozata és külső szakértők bevonásával.

A javaslat, illetve a mellékletek az alábbi linkekre kattintva olvashatók:

OTSZ módosítási javaslat

Mintacsarnokhoz készített tűzvédelmi műszaki leírás,

Mintacsarnokhoz készített tűzvédelmi műszaki leírás a MÓDOSÍTOTT előírásoknak megfelelően,

Hasonlítás

GROUND FLOOR v6,

OFFICE AREA - 1st FLOOR v6,

OFFICE AREA - 2nd FLOOR v6

Metszetek-1,

 

Spakli'21 - Tram-train

Az ÉVOSZ Média Tagozatának a közreműködésével 2021-ben elindított SPAKLI’21 podcast negyedik száma elkészült.

A podcast témája a sokak számára érdeklődéssel kísért Tram-train építése.

A beszélgetésben résztvevők:

Keszthelyi Tibor – a FŐMTERV Zrt. elnök-vezérigazgatója
Nyul Zoltán - a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese
Rácz Attila -  a STRABAG Vasútépítő Kft. ügyvezetője

A podcast az alábbi linkről elérhető számítógépről, illetve mobiltelefonról:  https://soundcloud.com/spakli21/spakli21-tram-train

Egyre közelebb van, hogy átadják Magyarország első tram-train vonalát, mely Szegedet Hódmezővásárhellyel fogja összekötni. A beruházás főszereplőivel beszélgettünk. Beruházói oldalról Nyul Zoltán Úr
soundcloud.com

Ahhoz, hogy autóban is kényelmesen hallgathassa a beszélgetéseket, javasoljuk, hogy töltse le az ingyenesen elérhető SoundCloud applikációt, mely az App Store, illetve a Google Play felületeken egyaránt megtalálható. Javasoljuk, hogy kövesse csatornánkat, így mindig értesítést kaphat az új adásokról.

Kellemes hallgatást kívánunk hozzá! 

Fókuszban a fenntartható közbeszerzések - online konferencia

A Közbeszerzési Hatóság  2021. április 15-én „Fókuszban a fenntartható közbeszerzések” címmel online konferenciát tart. A rendezvényen való részvétel térítésmentes, a konferencia a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók kötelező közbeszerzési szakmai képzésének részeként kerül megrendezésre.

Tisztelettel felhívom az érdeklődők figyelmét, hogy a faksz tanulmányi pontok megszerzésének feltétele a konferencia teljes időtartama alatti online jelenlét, amelynek teljesültét folyamatosan ellenőrizni fogjuk.  Ennek keretében öt alkalommal teszünk fel olyan kérdést, amelyre történő válaszadással Önök jelenlétüket igazolni tudják. A tanulmányi pontok megszerzéshez négy, az informatikai rendszer által névhez kötötten naplózott válaszadás szükséges.

További információk és a regisztrációs lehetőség a Hatóság honlapján az alábbi linken keresztül érhető el: https://www.kozbeszerzes.hu/2021/4/fokuszban-fenntarthato-kozbeszerzesek-cimu-konferencia.

Amennyiben további kérdésük merülne fel, kérem forduljanak bizalommal kollégáimhoz a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

2021. évi minimális építőipari rezsióradíj ajánlás

Az ÉVOSZ elkészítette a 2021. évre ajánlott minimális építőipari rezsióradíj számítását 

A több mint 20 tételből álló költségféleségeket számba vevő számítás a 2020. évi minimális értékeket veszi alapul.  

A 2021. évre ajánlott, ITM rendeletben (17/2020.VI.12.) megjelent rezsióradíj – általános forgalmi adó nélküli – legkisebb összege 4.165 Ft-ról 4.530 Ft-ra emelkedhet az ÉVOSZ megalapozott számításai szerint, mely 8,8 %-os növekedést mutat, összegszerűen pedig 365 Ft az emelkedés. 

A 2021. évi minimális építőipari rezsióradíj változását az elvárt garantált bérminimum 4 %-os emelkedése mellett a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés, valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségnövekedése okozta. Ezen túlmenően a csoportos személyszállítás költségei jelentősen hozzájárultak a minimális építőipari rezsióradíj 2021. évi fajlagos összegének emelkedéséhez.  

Az elvárt garantált bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség, melynek foglalkoztatói járulékát a szociális hozzájárulási adó mértékének múlt évi csökkentése mérsékelte. Az építőipari vállalkozások mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami elsősorban a személyszállítás költségének növekedését jelenti. 

A szakképzetlen munkaerő arányának jelentősebb növekedése vált szükségessé az utóbbi években, ez pedig indokolttá teszi a mérnöki helyi munkavezetés fokozását, ami kihatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére. 

XXIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat

A Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) Magyar Tagozata idén huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot.

A szervezők célja, hogy az idei  pályázaton a színvonalas  mezőnynek köszönhetően  a díjátadó gála ismét az ingatlanfejlesztés igazi ünnepévé válhasson.

A Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázat célja a magyar ingatlanfejlesztés eredményeinek bemutatása a hazai  szakmai- és laikus közönségnek, valamint a kiemelkedő alkotások díjazása. A magyar pályázat ezen túlmenően azt a célt is szolgálja, hogy a pályázattal előkészítse és elősegítse azt, hogy a  magyarországi ingatlanfejlesztők eredményesen vegyenek részt a FIABCI nemzetközi nívódíj pályázatán.

Az elmúlt 22 alkalommal  a hazai pályázaton több, mint  400 alkotás mutatkozott be, szinte nincs olyan fontos projekt amely ne indult volna a pályázaton.

A legjobbak nagy sikerrel vettek részt a hazai eseményt követő  FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi pályázaton, ahol 24 első és 35 második díjat nyertek.

A pályázat kiírását, a pályázat történetét is bemutató XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatról készült könyv  és a  tájékoztatás a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi pályázatról ide kattintva letölthető.

A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat fontosságát az ÉVOSZ már a pályázat első 1997. évi kiírása alkalmával elismerte és azóta minden alkalommal támogatta a pályázat megrendezését az ÉVOSZ tagszervezetek meghívásával, a zsűri munkájában való részvétellel és a legjobb műszaki színvonalon kivitelezett épületek díjazásával.

Idén is  a hagyományoknak megfelelően a hazai  verseny lezárása után a FIABCI Magyar Tagozata segítséget nyújt a pályázóknak abban, hogy minél sikeresebben vegyenek részt a FIABCI World Prix d’Exellence elnevezésű nemzetközi pályázatán, melynek eredményhirdetése 2022. májusában a 71. FIABCI Kongresszus  keretében Manilában megrendezésre kerülő gálaesten lesz. A győzteseket a Wall Street Journal, a nemzetközi pályázat médiatámogatója egy egész oldalas ismertető keretében mutatja be.

A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj  pályázatra nevezhetik a projekteket mindazok, akik aktívan részt vettek annak létrehozásában (beruházók, kivitelezők, tervezők, üzemeltetők együtt, vagy önállóan).

A hazai pályázaton a nemzetközi verseny feltételeinek megfelelően minden olyan épület, épületegyüttes, közterületi és infrastruktúra fejlesztés részt vehet, amelynek az átadása, vagy használatbavételi engedélye 2015. december 31. után és 2020. december 31-e előtt volt. Több ütemben megépülő fejlesztések esetében a 2020. december 31-i dátum az első ütemre vonatkozik függetlenül attól, hogy a további ütemek építése még nem fejeződött be.

A pályázatok elbírálásának főbb szempontjai az építészeti értékek  mellett a projekt megvalósításának műszaki színvonala, a kivitelezés minősége és a korszerű technológia alkalmazása, a beruházás gazdaságossága és eredményessége, a környezettudatosság, valamint az, hogy az adott létesítmény hogyan járul hozzá a környezetében lakók életkörülményeinek javításához.

 Amennyiben bármilyen kérdés merül fel, hívja Gönczi Lászlót a 06 /30-730 1111 telefonszámon, vagy keresse e-mailben a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.