A két éve indult, 6 közép-kelet európai országot összefogó SuSodCo, azaz „A szociális párbeszéd támogatása az építőipar hatékonyságának növelése érdekében” nevű projekt magyarországi záró konferenciáját tartották 2022. május 18-án a projekt hazai koordinátorai, az ÉVOSZ és az ÉFÉDOSZSZ.

A munkavállalók és munkaadók napi kapcsolatának szintjén az üzemi-vállalati szinten túl erőteljes kellene, hogy legyen a szakmai-ágazati szintű párbeszéd is a két fél között az építőiparban. A munka világát érintő kérdések szakszerű kezelése megfelelő felkészültséget, képességet igényel, melynek hiányosságai a közép-kelet európai régió országaiban fellelhetőek. Magyarország mellett Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Ciprus és Görögország építőipari szociális párbeszéd partnerei felismerve lemaradásukat a nyugati és északi EU országok hatékony és sikeres társadalmi párbeszéd gyakorlatához képest, egy kétéves közös projekt keretében feladatmeghatározó, felkészítő (kapacitásépítő) programokat tartottak.

A projekt hazai zárókonferenciáján Koji László ÉVOSZ elnök hangsúlyozta, hogy sehol a világban nem lehet jó teljesítményt nyújtani, ha a munkavállalók és a munkaadók között nincs konstruktív párbeszéd. Üzemi szinten viszonylag jól le van szabályozva ez a kommunikáció, a munkáltatók és a munkavállalók döntése, hogy mennyire kívánnak élni a jogszabályok adta lehetőségekkel és kötelességekkel. Szakmai-ágazati, valamint országos szinten ugyanakkor még sok a tennivaló ahhoz, hogy erősödjenek az ilyen irányú kapacitások. Országos szinten teljesen újra kell gondolni a szociális párbeszédet, valós és aktuális témákkal kell megtölteni, sokkal inkább be kell vonni az érdekképviseleteket, bizottságokat.

A SuSodCo projekt a szakmai-ágazati együttműködések fejlesztésének lehetőségeiről szólt. Pete Zoltán, az ÉVOSZ ügyvezető igazgató helyettese elmondta, hogy a projekt során lehetőség volt a résztvevő országok jó példáinak megismerésére, a tapasztalatcserére. Pallagi Gyula ÉFÉDOSZSZ elnök is ezt a tudástranszfert emelte ki, valamint, hogy a munkaügyi párbeszédek terén láthatóvá váltak azok a területek is, amelyek egy-egy országban előnyt jelentenek az ágazat működésében.

 

 

 

A partnerországokban megvalósított kommunikációs kampányok keretében a nyomtatott és online újságokban, valamint a szociális médiában közzétett cikkek mellett egy, a szociális párbeszéd szerepét ismertető közös videót is készítettek. Emellett az adott országok építőipari ágazata számára fontos témákban készítettek animációs videókat. Magyarországon az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építő-, Fa-, és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (ÉFÉDOSZSZ) az egyik videóban az építőipari szakmákra hívják fel a pályaválasztók figyelmét, a másodikban pedig a minimális rezsióradíj fogalmát, alkalmazásának szerepét és fontosságát mutatják be.

 

A projektről bővebb információ a www.susodco.eu honlapon található.

 

 

 


Warning: Use of undefined constant JPATH_COMPONENT_ADMINISTRATOR - assumed 'JPATH_COMPONENT_ADMINISTRATOR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/evoszeu/public_html/administrator/components/com_banners/helpers/banners.php on line 88

Warning: Use of undefined constant JPATH_COMPONENT_ADMINISTRATOR - assumed 'JPATH_COMPONENT_ADMINISTRATOR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/evoszeu/public_html/components/com_banners/models/banners.php on line 15