Az energiamegtakarítást célzó sikeres támogatási kérelem elkészítéséhez és megvalósításhoz hozzáértő szakmai közreműködés szükséges. Az építőipari szakemberek igénybevételének fontosságára hívja fel a figyelmet Koji László, az ÉVOSZ elnöke. A felújításokhoz szükséges hazai gyártású építési termékek és a kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll. Az ÉVOSZ elsődlegesen a hazai gyártású, környezeti minősítéssel rendelkező termékekre hívja fel a lakástulajdonosok figyelmét (www.termekinfo.emi.hu).

Az ÉVOSZ számításai szerint a bejelentett támogatási program, a várható lakossági saját forrásokat is figyelembe véve, mintegy 30 000 lakás igényes, energiamegtakarítást szolgáló felújítására ad lehetőséget, mintegy 200 milliárd Ft nagyságrendű építési feladatot generál, első sorban a mikró és kisvállalkozások számára.

A támogatás alapfeltételét jelentő 30%-os energiamegtakarítás különböző felújítási módokon érhető el. A lakóingatlan műszaki adottságaiból kiindulva, a támogatást kérelmező pénzügyi lehetőségeit is számba vevő szakértői közreműködés kell az alapos előkészítéshez. Javasoljuk, hogy a kivitelezőt is minél előbb vonják be az energiamegtakarítást célzó előkészítésbe. A támogatási program végrehajtásához közreműködőnek a regisztrált vállalkozásokat ajánlja az ÉVOSZ. Ezen vállalkozások esetén 75%-os nagyságrendű előleg lekérésére van lehetőség az egyébként utófinanszírozású támogatási programban.

A támogatási összeg önerős kiegészítésével olyan mértékű felújítás is elvégezhető, melynek eredményeként akár 50%-os nagyságrendű energiamegtakarítás is elérhető. Ennek megvalósításához szorgalmazza az ÉVOSZ, hogy minél több építési terméket regisztráljanak a gyártók és forgalmazók a támogatási program információs rendszerében, megszerezve ezzel az egyszerűsített környezeti minősítést is a termékhez.

A támogatási program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már a 2024. évi őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások.

Az ÉVOSZ becslése szerint mintegy 2,2 millió olyan lakóingatlan van Magyarországon, ami a programba bevonható lenne. Ezért is fontos, hogy a meghirdetett, sikeresen lebonyolítható támogatási programot a tapasztalatok felhasználásával, újabbak is kövessék. Szükségesnek tartjuk, hogy a jövőben az energiafaló társasházi lakások is felújítási program részesei lehessenek.

 

***

Budapest, 2024. június 18.