Magyarország képviseletében tizenkilenc szakmában húsz versenyző vett részt az Egyesült Arab Emirátusokban megrendezett WorldSkills szakmunkás világversenyen, ahol 59 ország 22 évesnél fiatalabb versenyzői 51 szakmában mérték össze tudásukat. Hazánkat kőműves szakmában Hédl Ádám, szárazépítő szakmában Lóczi Gábor, míg ács szakmában Piltman Gábor képviseli. A korábbi versenyek hagyományaitól eltérően az idei versenyen a kőművesek és a szárazépítők már nem kapták meg előre a feladat kiírást, így azzal először csak a versenyen találkoztak, ami jelentősen megnehezítette a felkészülésüket. Korábban ugyanis a versenyfeladat előre ismert volt, de azt a zsűri közvetlenül a versenyt megelőzően 20-30 %-ban módosította.

A kőműves és a szárazépítő versenyző kiválasztását és felkészítést az ÉVOSZ koordinálta, míg ács szakmában Piltman Miklós, a Tető Piltman Kft. ügyvezetője vállalta a szponzori feladatokat. A versenyzők részére az MKIK öthónapos felkészüléshez nyújtott anyagi támogatást. A kőműves versenyző felkészítését Gángó-Péter Diána, a zalaegerszegi Széchenyi Szakiskola tanára, a szárazépítőt Szentesi Mária, a RIGIPS műszaki és termékfejlesztési vezetője, míg az ács versenyzőt Major Balázs irányította. A szakértők egyben a nemzetközi zsűri munkájában is részt vettek. A kőműves versenyző felkészítéshez szükséges építőanyagot a Leier Hungária és a Baumit Kft-k, a szárazépítő verseny esetében pedig a Rigips (Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.) biztosította.

A négynapos versenyen a kőműveseknek a három modulból álló versenyfeladat elkészítésére 22 óra állt a rendelkezésükre. A modulok több részfeladatból tevődtek össze. Így egy részlet befejezését követően a zsűri azt azonnal értékelni tudta, míg a versenyző ez idő alatt már egy újabb modulhoz kezdhetett hozzá. Az egyes modul az Abu Dhabi-i nagymecset homlokzatának stilizált képe, a második egy oromfal 1: 10 arányú makettjének, a harmadik modul pedig az Egyesült Arab Emírségek címerében szereplő sólyom kisméretű téglából történő megformálása volt, mellkasán az arab zászlóval és körülötte a 7 csillaggal, ami ...

A teljes anyag innen letölthető.

A 2017. október 14. és 19. között megrendezésre kerülő WorldSkills Szakmai Világversenyen Magyarországot tizenkilenc szakmában húsz versenyző képviseli majd Abu Dhabiban, ahol szaktudásukat a világ más tájairól érkező tehetséges versenyzőkkel mérhetik össze. A WorldSkills versenyen az 1995. január 1. és 1998. január 1. között született ifjú szak-munkások vehetnek részt.

Az ÉVOSZ a kőműves és szárazépítő szakmában induló versenyzők kiválasztására és szakmai felkészítésre kötött megállapodást az MKIK-val. Kőműves szakmában Hédl Ádám Zoltán a zalaegerszegi Széchenyi István Szakiskola, szárazépítő szakmában pedig Lóczi Gábor a szentesi Zsoldos Ferenc Szakiskola volt diákja képviseli majd hazánkat. A magyar versenyzők és szakértőik részvételének költségeit, valamint az öthónapos felkészülés idejére a versenyzők és felkészítőik számára költség-hozzájárulást az Országos Kamara biztosítja.

A versenyen a szakmák legjobbjai a helyezésekért járó arany, ezüst és bronzérem mellett még további különdíjakat is elnyerhetnek. A különböző szakmákban elért pontszámokat a verseny zárását követően egy egységes ponttáblázat alapján átszámítják, hogy azok összemérhetőek legyenek. Így az egyes szakmákban 500 pontnál jobb eredményt elérő versenyzők Kiválósági Érdemérmemben részesültek, míg közülük az egyes induló országok legjobb eredményt elérő versenyzői a Nemzet Legjobbja kitüntetést vehették át.  Az Albert Vidal Díjat pedig az összes induló közül a legmagasabb pontszámot elérő versenyző kaphatta meg.

A WorldSkills Szakmai Világverseny története a II. világháborút követő időszakra vezethető vissza. A szakmunkáshiány leküzdése érdekében 1946-ban Spanyolországban a kézműves szakmákat egy szakmai verseny szervesével próbálták meg a pályaválasztók körében népszerűsíteni. Kezdeményezésükkel egyúttal a szakképzés színvonalának emelést is elő kívánták segíteni. Az első verseny kedvező tapasztalatai alapján a későbbiekben több nyugat-európai ország, majd ezt követően ázsiai és amerikai országok is csatlakoztak a kezdetben Szakmai Olimpiának nevezett mozgalomhoz. A versenyek szervezését a Nemzeti Bizottságok képviselőiből alakult non-profit szervezet, a WorldSkills International (WSI) koordinálja, melynek magyarországi tagja a Skills Hungary Bizottság.

Az WorldSkills International (WSI) mozgalomhoz utóbbi években számos további ország csatlakozott. A versenyek iránti érdeklődés folyamatos növekedése is jelzi, hogy a hagyományos kézműves szakmai ismeretek alapvető szerepet játszanak az emberiség gazdasági és szociális jóléte szempontjából. A WSI egy politikától független szervezetként, viszonylag kis költséggel, kiváló lehetőséget tud az országok közötti oktatási és ipari együttműködéshez biztosítani, elősegítve ezáltal a szakképzés színvonalának emelését és jobb társadalmi elismertetését is. Célkitűzéseinek eléréséhez a Szakmai Világverseny lebonyolítása mellett számos egyéb kapcsolódó esemény és rendezvény, pl. a Szakképzési Vezetők Fórumának megszervezésével kívánja a politikai vezetők és döntéshozók figyelmét a szakképzés kérdéseire ráirányítani. Az ifjúságot érintő programok, a Bajnokok Csereprogramja, valamint a WorldSkills Honlap szervezésével a WSI számos új, és innovatív lehetőséget teremt a fiatalok szakképzés iránti érdeklődésének felkeltésére. 

A WorldSkills 2015 Kőműves Válogatóversenyen ebben az évben is a Kecskeméti Gáspár András Szakiskola tanulója bizonyult a legjobbnak! Az elmúlt három évben ugyanis rendre a kecskeméti szakiskola kőműves tanulói képviselték hazánkat a WorldSkills és az EuroSkills nemzetközi szakmunkásversenyeken, ami egyértelműen az iskola szaktanárainak és gyakorlati oktatóinak eredményes és áldozatos munkáját dicséri.

A 2015. évi WorldSkills Szakmunkás Világverseny kőműves válogatóversenyére jelentkező tizenhárom kőműves szakmunkástanuló közül az első fordulót követően hat versenyző jutott tovább az ÉVOSZ szervezésben a budapesti Schulek Frigyes Szakközépiskola tanműhelyében megrendezett kétnapos döntőbe. A versenyzőknek tizenkét munkaóra alatt egy bonyolult falszerkezeti elemet kellett elkészíteniük. A zsűri tagjai a versenyzők által elkészített falszerkezet vízszintes és függőleges méreteinek és falsíkjainak méretpontosságát, a hézagkialakításokat és a feladat esztétikus kivitelezést a nemzetközi versenyek értékelési szempontjai alapján pontozták.

Az első helyezést Borsodi Ferenc 84 %-os eredménnyel érte el. A második helyezett Silling István a békéscsabai Kós Károly Szakiskola, harmadik pedig Posta Zsolt a debreceni Povolny Ferenc Szakiskola végzős tanulója lett. A további helyezettek Takácsi Gergő a zalaegerszegi Széchenyi István Szakiskola, Bárdics Patrik a szombathelyi Hefele Menyhért Szakiskola, valamint Gyömbér Dávid Róbert a pécsi Pollack Mihály Szakiskola tanulói voltak.

Az első három helyezett ezt követően az ÉVOSZ koordinálásával egy intenzív szakmai felkészítésen vesz majd részt, és az MKIK által jövő áprilisban megrendezésre kerülő Nemzeti Válogatón dől majd el véglegesen, hogy kőműves szakmában ki képviselheti majd hazánkat a jövő augusztusban a brazíliai Sao Paolo-ban megrendezésre kerülő WorldSkills versenyen.

A válogatóverseny megvalósításához a Wienerberger Téglaipari Zrt. és a BauMit Kft. biztosított építőanyagot, továbbá a Budapesti Kereskedelmi és Ipakamara (BKIK), a Téglás Szövetség, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ), az ÁJK-Satec Kft. és a debreceni DÉSZ-KER Zrt. nyújtott anyagi és szakmai segítséget. A verseny lebonyolításában a Schulek Frigyes Szakközépiskola tanára és diákjai működtek közre.

  

A franciaországi Lille-ben megrendezett EuroSkills Szakmunkás Európa Bajnokságon a magyar ács csapat bronzérmes lett, a kőműves versenyző pedig a hetedik helyen végzett.

Az EuroSkills-en ács szakmában csapaversenyt, a kőműves szakmában pedig egyéni versenyt rendeznek. A kétfős ács csapat tagjai, Felbert Attila és Vidos Ádám a nyáron fejezték be tanulmányaikat a szombathelyi Hefele Menyhért Szakiskolában. A kőműves versenyzőnk, Hefkó János pedig a kecskeméti Gáspár András Szakiskola volt tanulója, aki jelenleg a Ver-Bau Kft. dolgozója.

A háromnapos versenyen egy-egy összetett feladatot kellett a versenyzőknek elkészíteniük. Az értékelési szempontok között a legfontosabb tényező a méretpontosság volt, de az értékelésnél a zsűri néhány objektív szempontot, mint például az esztétikus kivitelezést, valamint a munkahely rendezettségét is figyelembe vette.

A versenyzők felkészítését az ÉVOSZ koordinálta, a felkészítésüket pedig Hantos Zoltán ács szakértő, valamint Vidovszky István kőműves szakértő irányította. A felkészítéshez a versenyzők volt szakiskolája mellett a Téglás Szövetség, az ÉKE, a Leier Hungária Kft, a Xella Magyarország Kft., a Baumit Kft., a JAF HOLZ Ungarn Kft., a Rotho Blaas, valamint a Tető Piltman Kft, a DÉSZKER Zrt., az ÁJK-Satec Kft., és SZG PROJEKT Kft. nyújtottak szakmai és anyagi segítséget.

Az ácsverseny díjátadója a https://www.youtube.com/watch?v=Rrrte3Ji2cY további képek a https://www.dropbox.com/sh/3aayfbsfkx65r9r/AAAWyJT4gtmJuOt1AGj7zoz9a?dl=0 címen megtekinthető.

 

 

 

 

 

 

A 2014. október 2-4. között a franciaországi Lille-ben megrendezendő 4. EuroSkills Szakmunkás Versenyen induló magyar versenyzők az MKIK által 2014. március 5-6-án, Budapesten megrendezendő Nemzeti Válogatóverseny keretében kerülnek kiválasztásra.

Az ÉVOSZ az MKIK-val kötött szponzori megállapodás alapján 2014/15 évben az ács és a kőműves versenyzők kiválasztásnak és szakmai felkészítésnek koordinálását vállalta. Az MKIK szabályzat értelmében Hefkó János kőműves, a 2013. évi lipcsei WorldSkills Versenyen elért jó eredménye alapján jogosultságot szerzett a 2014. évi EuroSkills versenyen való részvételre is, így ő egy bemutatót tart majd a Nemzeti Válogatón.

Az EuroSkills-en induló kétfős ács csapat tagjainak kiválasztása a 2013. decemberi elődöntő, valamint a 2014. februári középdöntőt követően a Nemzeti Válogatón történik majd. Felhívásunkra 20 ács fiatal jelentkezett, de közülük csak 17-en küldték be a szerkesztési feladat megoldását. Az elődöntőn a nyolc legjobb helyezést elért fiatal vehetett részt a válogató következő fordulóján. A 2014. február 7-8-án a budapesti Ybl Szakiskola Öv utcai tanműhelyében megrendezett középdöntő résztvevőinek a rendelkezésre álló 14 munkaóra alatt egy makettet kellett elkészíteniük. A versenyzőknek elsőként a makett hiányzó méreteit kellett kiszerkeszteniük, majd ez alapján az egyes elemeket méretre szabniuk, és végezetül a makettet összeállítaniuk. A zsűri tagjai az egyes feladatrészek elkészítését külön – külön értékelték.

A középdöntő első négy helyezettjeként Szűcs Gergő (Medgyaszay SZKI- Veszprém), Felbert Attila, Vidos Ádám és Hokker Ákos a szombathelyi Hefele Menyfért SZKI végzős tanulói jutottak tovább a márciusi döntőbe. További helyezettek: Ács Bence (Piarista SZKI – Göd), Haász József (Pollack SZKI – Pécs), Sánta András (Piarista SZKI – Göd) valamint Sustyák Márk (Vasi Bau Kft. – Szombathely)

A verseny megvalósításhoz a BKIK, a Jaf-Holz Ungarn Kft. és a Rothoblaas Magyarországi képviselete, valamint az Ybl Miklós Szakiskola nyújtott támogatást.

A versenyről készített fotók az alábbi helyen tekinthetők meg

További információk: www.skillshungary.hu illetve www.euroskills2014.org