A Hazai Építőanyag-gyártó Tagozat 2021. május 20-i megalakulásával az ÉVOSZ még inkább alkalmas lehet az egész építésgazdasági értéklánc folyamatainak hiteles érdekképviseletére. 

A Tagozat alakuló ülésén igényként fogalmazódott meg a hazai építőanyag-gyártás fejlesztésének szükségessége, az alapanyag-gyártók, a tervező és kivitelező vállalkozások szorosabb együttműködése.

A Tagozat elnökének a MASTERPLAST Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, Tibor Dávidot választották meg. A Tagozat titkári feladatait Fazekas Eszter látja el.

Tibor Dávid értékelve a hazai építőanyag-gyártás helyzetét, elmondta, hogy szorosabb együttműködésre van szükség az alágazatok között. Jelenleg az építőanyagiparban mintegy 8.500, a bányászati ágazatban 400 vállalkozás működik, többségében kisvállalkozások. Ezen szektor tudatos fejlesztése jelentős kihívás.

Az összes termelésen belül a magyar tulajdonú vállalkozások árbevétele a teljes építőanyagipari árbevétel 46 %-át adja, 54 %-ot a külföldi tulajdonú vállalkozások árbevétele teszi ki. Kiemelt cél a hazai tulajdon arányának növelése.

Az építőanyag-gyártás további fejlődése és a logisztikai ellátási lánc hatékonyságának növelése napjaink egyik fontos kihívása.

A Tagozat működésének céljai között szerepel a hazai építőanyag-gyártási és forgalmazási tevékenységhez kapcsolódóan:

  • a piaci folyamatok elemzése, értékelése,
  • a hazai gyártás erősítését szolgáló szabályozási, támogatási, piacellenőrzési javaslatok megtétele,
  • a gyártási kultúra, a szakmai képzés erősítése, a termékek szakszerű beépítésének tervezőkkel, kivitelezőkkel való közös előmozdítása,
  • a hazai gyártású építőanyagok népszerűsítése, a brand erősítése.

 

Tagozat Alapszabálya (letölthető)