HETI ÖSSZEFOGLALÓ

 a koronavírus járvány építőiparra gyakorolt hatásáról,

aktuális javaslatok az ágazat teljesítőképességének megtartása érdekében

 (2020. év. 24. hét)

Az építőipar a járványügyi helyzet ellenére a 24. héten is folyamatosan tudott dolgozni.

Az ágazat teljesítőképességét vírusos megbetegedések nem akadályozták és erre a következő hónapokban sem számítanak a vállalkozások. A március–május hónapok vészhelyzet okozta késedelmeit a vállalkozások igyekeznek behozni és határidőre teljesíteni. A tervezői, mérnöki tevékenységek távmunkában való végzése teljesítmény csökkenést okozott. A tervező- és mérnöki vállalkozások megkezdték az irodai munkavégzésre való visszaállást, miközben további intézkedéseket is tettek a „home office” tevékenység hatékonyságának gyors javítására. További informatikai fejlesztésekkel, digitalizációs módszerekkel igyekeznek hatékonyságukat javítani. A járványhelyzetben való munkavégzés felgyorsította a tervező mikró vállalkozások tervezési hálózatokba szerveződését.

Határidőcsúszásokat a járványhelyzet jellemzően a sokszereplős épületépítéseknél, szak-szerelőipari munkáknál okoz. A csökkenő rendelésállomány ezen a területen is lehetővé teszi a csúszásban lévő kivitelezések folyamatos gyorsítását.

Az építőipar rendelésállományának csökkenése, már 2019. év. II. félévben megkezdődött. Erre a folyamatra a járványhelyzet április–május hónapokban ráerősített. A múlt év végén mintegy 12%-kal volt kisebb az ágazat rendelésállománya az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. A rendelésállomány csökkenése a vállalkozások között továbbra is nagy szóródást mutat, mértéke 0 és 30% között mozog.

Június elején az alapvető gondot az új projektek előkészítésének lelassulása, új szerződések megkötésének csökkenése okozza.

Legnagyobb mértékben továbbra is a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkérései, megrendelései csökkennek mind értéküket, mind pedig számosságukat tekintve. Ezt jól tükrözi az építési beruházási közbeszerzési piac változása. Az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések száma idén a tavalyihoz képest jóval alacsonyabb szinten van, 2019. január 1. és 2019. június 10. között 1992 eljárás, 2020. év hasonló időszakában 1263 eljárás volt. A beszerzések értéke csökkenést mutat, 823 milliárd Ft-ról 704 milliárd Ft-ra. Ez ugyanakkor mutatja, hogy 2020. évben az építési beruházási célú közbeszerzések a nagy értékű munkák irányába mozdultak el.

(Forrás: Közbeszerzési Hatóság)

A magánmegrendelői körben az építési-beruházással együtt járó fejlesztési szándékot tapasztaljuk, azonban ezek elindítása sok helyen még bizonytalan.

Mindezek eredményeként az ágazat rendelésállománya a 24. héten is tovább csökkent. A múlt év azonos időszakához mérten június elején közel 20%-kal lehet kisebb a rendelésállomány volumene. A megrendelői elbizonytalanodás továbbra is egyaránt jelen van az állami, önkormányzati, lakossági és a magánmegrendelőknél. A kormányzati beruházási támogatási programokból származó építési munkákra várakozásaink szerint június végétől lehet leszerződni.

Az építőipari ágazatban dolgozó vállalkozások a veszélyhelyzet mielőbbi megszüntetését várják. Ez magával hozhatja a rendelésállomány újbóli növekedését, a megrendelői egyeztetések felgyorsulását és új szerződések megkötését.

Az ÉVOSZ becslése szerint 2020. I. félévében az építőipar teljesítménye várhatóan 5–6%-kal lehet majd kisebb, a 2019. évi igen magas értékhez képest.

A munkaellátottság csökkenésével és a késedelmes fizetések miatt tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete.

A késedelmes fizetések megszaporodása egyre erősebben gerjeszti a lánctartozást az építésgazdaságban. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál továbbra is nehézségeket okoz a teljesítések leigazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése.

Az április-május hónapban elmaradt megrendelések június-július havi pótolhatóságának hiányában több építőipari vállalkozás élhet a létszámleépítéssel. A 24. héten tovább növekedett az építőiparon belüli álláskeresők száma. A szakmunkások és mérnökök más vállalkozásoknál továbbra is munkát találnak. A segédmunkások iránti igény hetek óta csökkenést mutat. A járvány időszak és a rendelésállomány csökkenése ellenére az építőiparban továbbra is szakmunkás és mérnök hiány van. Ezért nagy jelentőséggel bír a munkaerő hatékonyabb foglalkoztatása, a felnőttképzés, a külföldről hazajött szakemberek itthon marasztalása, az Unió más országaiban dolgozó egyéni munkavállaló magyarok hazahívása.

2020. I. negyedévben az építőipari cégek 5–8% közötti anyagár-emelkedést tapasztaltak. Április és május hónapok után június elejére sem jellemző a belföldi anyagok árának további emelkedése. Saját kivitelezési áraikat átlagosan 9%-kal emelték az év első öt hónapjában. Május hónapban megállt az építőipari szolgáltatások árának emelkedése is.

A munkalehetőségek csökkenésével erősödik a verseny, ami kedvezően hat az ajánlati árakra. A verseny jellemzően a nagy értékű munkák kivitelezésében közreműködő alvállalkozói körben erősödik.

A lakásépítés piacán ez évben drasztikusan lecsökkent az újonnan indított, kivitelezésbe vett lakóingatlanok száma. A kistelepüléseken január 1-jétől igényelhető maximum 5 millió forint nagyságú ÁFA visszatérítés lehetőségét a járványhelyzet még június elején is blokkolja. A lakossági megrendelői bizonytalanság csökkenését a kivitelezések iránti érdeklődés növekedése mutatja, ami még nem jár együtt a szerződések növekedésével.  Mindezekkel együtt a lakásépítő cégek az újlakásépítés rövid távon belüli, évközi élénkülésére továbbra sem számítanak. A városi lakásépítési program rozsdaövezeti kedvezményes, 5%-os ÁFA lehetősége az ÉVOSZ véleménye szerint legkorábban az év végén hozhat megrendelést a kivitelezőknek és 2022. évtől emelheti az átadott új lakások számát.

A Kormány gazdaságvédelmi akciótervében az építőipar is kiemelt ágazatként van megjelölve. Az ÉVOSZ véleménye szerint az építőipari keresletet és kínálatot egyszerre bővítő intézkedések lehetnek sikeresek. A kormányzati anyagokban megjelölt 65 milliárd forint felhasználásánál nagy jelentőséggel bír a gyorsaság, a hatásukban rövid időn belül eredményt hozó intézkedések megtétele. Indokolt, hogy az összeg egy része a keresletnövekedést szolgálja, másik része pedig az építőipar hatékonyságának növelését.

A forrás felhasználásánál két korábbi ÉVOSZ javaslatot továbbra is kiemelten ajánlunk figyelembevételre.

1.      Az építőipar hatékonyság növelését szolgáló 3 éves (2018–2020) támogatási program 2020. évi szakaszának meghirdetése. Ahhoz, hogy az építőipar szintet tudjon lépni, Ágazati Iparfejlesztési Támogatásra van szükség. Az építéstervezés, kivitelezés sajátosságait figyelembe vevő elbírálási szempontrendszer mentén technológiai korszerűsítésre, gépbeszerzésre, telephelyfejlesztésre, vállalkozásirányítási, informatikai fejlesztésekre vonatkozó vissza nem térítendő pályázati program 2020. évi kiírása. A korábbi évek szempontrendszerén túl, nagyobb hangsúlyt kell kapjon a digitalizáció és a terméklánc. Ennek tervezett 6 milliárd forint összegét, tekintettel a járványhelyzet okozta nehézségekre is, javasoljuk 10 milliárd forint összegben meghatározni.

2.      Az építőipar rendelésállományának 2020. év közepi bezuhanásának elkerülése, mérséklése érdekében állami beruházások előkészítésének felgyorsítása, ajánlatkérések, szerződések előre hozatala. Nevesített létesítmények tervezési, műszaki lebonyolítására vonatkozó ajánlatkérések azonnali elindítása az ITM koordinációjában.